SELAMAT DATANG KE BLOG OFFICIAL FATIN NURBAZILAH

Saturday, 15 December 2012

FATIMAH SYARHA

assalamualaikum . 

hai sahabat . :) saya nak tanya siket la . siapa kat sini mengenali Fatimah Syarha ? mungkin ada yang kenal dan mungkin jugak ada yang tak mengenali beliau . 

pertama kali saya mengenali beliau ialah melalui kawan baik saya sendiri , Siti Hazirah a.k.a. Mctop . hehe . time tu awal tahun 2012 , saya kapel ngan sorang mamat ni . hehe . then , saya putus dengan dia sebab xde pape perasaan dah . ntah . nothing feel bab2 kapel ni sebenarnya . saja menggatal nak cuba kapel , hehe . then , saya cerita la dekat Mctop ni . dia pom membebel kat saya n bg ceramah persis sorang ustakzah . dia pon promote la satu buku ni . yang bertajuk PEMILIK CINTAKU SELEPAS ALLAH DAN RASUL , penulis FATIMAH SYARHA.

pemilik cintaku setelah Allah dan Rasul
ini lah novel islamik yang pertama yang pernah saya baca . sebelum ni novel cinta je . hehe . memang larho .. haha . novel ini sedikit sebanyak membuka minda saya tentang cinta . apa itu cinta ? kita lebih faham tentang cinta antara lelaki ajnabi . cinta yang remaja faham ialah ber "couple" . dalam novel ini , beliau lebih menawarkan cinta Allah yang no 1 . selain itu , novel ini menceritakan kisah hidup beliau sendiri dari zaman bujang sehingga lah di alam perkahwinan . sangat ISLAMIK ! saya harap sahabat - sahabat sekalian ambil lah peluang sekali membaca novel islamik seperti ini . 

FATIMAH SYARHA BERSAMA SUAMI DR FARHAN HADI
yang paling best yang pernah saya ikut tentang forum CAFE CINTA . Fatimah Syarha - CARA SEORANG MUSLIMAH MENGENALI BAKAL SUAMI


oke. boleh layari blog beliau sendiri SEBARKAN BAHAGIA

sekian . terima kasih . :)

Thursday, 13 December 2012

RELEASE TENSION !! :DD

Assalamualaikum w.b.t

Haii .. kalau entry sebelum ni , asyik pasal belajar je ,, haa . entry yang ni saya nak buat pasal enjoy2 pulak . release tension !! hehe . ni semua sebab tekanan yang dialami oleh students CAT-ACCA yang baru je abis final exam . 

oke . saya n da geng , (mira che rameli , sakinah , hidayah n dayang) dah lama planing nak pergi satu tempat . bulan September lagi kot . semangat gila ! kami plan , abis je final exam , terus melencong ke BERJAYA TIMES SQUARE THEME PARK !! haha . saya suka gila tempat ni . sebab boleh main , menjerit n sebagainyalah . sape2 yang belum pernah pergi ,, cuba lah try pergi skali . (yang ada takut gayat , lemah semangat , tak digalakkan . sekian . hehe) 


saya asal dari Terengganu .jauuh di sana . 1st time kenal TS (Times Square) dari sape ekk .. hehe .( tiba2 lupa) . memang dah tanam azam ni hah .. nak pergi main . haha . tuttt3 ,, alhamdulillah dapat UiTM Shah Alam . hehe . apa lagi ,, tiada halangan lagi untuk aku enjoy n pergi mainn!! hehe . nak cakap suka nye pergi TS ni ,, untuk sem ni saja , dah dua kali pergi . uiissshh . membazir betul la Bazilah !

oke . dah2 membebel je aku ni kan .. hehe . dalam entry ni ,, saya akan sertakan banyak gambar . ngee . kenangan kott .. mana boleh lupakan . tengok gamba jelaa . :D

yeaahh . akhirnya , kami tiba di BERJAYA TIMES SQUARES ! :D


kak lovely (myra) , mcr (mira che rameli) n saya ! ^_^

jangan lepaskan . posing sepuasnya . hehe

daaaaa .. sape nak join ?! jom la naikk sama2 . besst!!

smile . :)) suka hati dapat main . :D

DUBU DUBU wif sakinah . hehe . nampak lawa je background , terus snap pic . hehe :D

naik esklator sempat lagi posing taw .. hehe

sakinah dengan lagak diva nye . hakktuiih! haha

kak lovely n me . :D

saya jumpa this cute kid LOL . naik tren budak sama2 . haha. nampak x matured gile aku .  asal leh enjoy ! =P

sakinah n kak emy . :D

ta chia hao . wo shi fatin nurbazilah . :D (hentam je ayat ni )

hidayah posing maut tuhh . :D
 hehe . setakat ni je saya boleh post gamba lam entry ni . kalu tak penuh dengan gambar jelaa blog ni kan . haha . anyway ,, mana - mana student baru UiTM nak taw jalan dari UiTM ke TS ni ,, saya bg taw jalan mudah . :D

rapid U80 (dari sek 2 ) -> turun di KL Sentral . 
naik monorel -> turun ke Stesen Imbi . 

harap jangan sesat . oke . kbaiii . gembira leh share kenangan manis kami bersama . :D


Wednesday, 12 December 2012

FINAL EXAM WEEK

Assalamualaikum w.b.t

Pada 23 November baru - baru ni , bermulalah minggu yang paling mendebarkan !! hehe . sori , ni baru boleh publish entry pasal exam week . memang course CAT ACCA ni bukan mudah . kalau tanya senior- senior pon , memang dia akan cakap , course ni sangat tough . so , be prepared . dont play - play yee . hehe . 

oke . untuk sem 1 ni , saya ada 4 paper . haa . for your information , nak amik exam ni bukan free taw ! kami kena bayar ! arggghh . mahal pulak tu .. untunglaaaa sape yang kaya + dapat MARA . huhuhu . 4 jenis paper iaitu FA2 (Mantaining Financial Records) , MA1 (Management Information) , MA2 ( Managing Costs And Finances) n lastly , the killer , FAB (Foundation In Business) . 

untuk sem 1 , kita kena bayar yuran kepada ACCA untuk jadi members . 70 pound sterling x silap . wuwww .. yuran biasa baru . then exam papers , FA2, MA1, MA2 = RM235 , FAB = RM300 . yang kejam pulak , asal fail je kena bayar . asal bayar je fail . haha . kalau fail kena bayar dengan harga paper asal . rekod dari batch - batch lain ,, subjek FAB la paling ramai yang fail . (termaksud batch aku . hehe :D) 

reaksi - reaksi muka kitorang time jawab final exam mengikut subjek . haha
credited by Muhamad Firdaus
hehe . oke . even member - member saya pun ramai yang fail bagi subjek FAB ni hah . bayar lagi RM300 . kalau fail lagi , bayar lagi RM300 . memang perggh laa.. :(

macam - macam ragam member kat sini study . ada yang sanggup tak tido 2 malam berturut - turut termaksud hari exam . (yang ni memang giler studi . jangan berani ikut bagi yang tak biasa) , ada yang boleh rilek layan muvee pada minggu exam ni ( hehe . ni aku LOL . stresss !!!) , ada yang jenis menggelabah gila nak study . exam apatah lagi . huhu . -__-

oke , selama seminggu lebih kami ada exam , ni laa keputusan saya ! hehe

result CBE (Computer Based Examination) . i got email from ACCA . :D
yeahhh ! ALHAMDULILLAHH ... tak sangka boleh lulus semua paper untuk sem ni . semua nya atas keizinan Allah SWT . berakhirnya final exam sem 1 ,, berakhirlah jugak untuk sem 1 ni . bye2 sem 1 .. n almost welcome sem 2 . ^_^

CAT - ACCA

Assalamualaikum w.b.t 

Kawan - kawan semua . saya yakin ramai yang tak taw apa bendanya CAT-ACCA ni . hehe . ni lah yang terjadi ngan kawan- kawan saya yang lain . asal ada orang tanye je , "Bazilah , kau belajar kat mana sekarang ? course apa ?" saya pon jawab la , "belajar kat UiTM Shah Alam . course CAT-ACCA ." dan semestinye kebanyakan orang akan respond ,, "hah ?? amende tuh ? x pernah dengar pon . " haha .

so , sebab dah selalu dah kena macam ni . ramai yang tak tahu pasal course CAT-ACCA ni , terdetik hati saya nak tulis entry pasal course ni serba sedikit . :D

oke . CAT a.k.a nama panjangnya ialah ( Certified Accounting Technician) , manakala ACCA ( The Association of Chartered Certified Accountants) . haaa . melalui meaning nama CAT-ACCA ni korang dah dapat taw . ohhh . course accounting rupenye . so ,, ni diploma ke ijazah ke matrik ke apa ni ? pelik sangat . HAHA . xde la . sume pilihan kat atas tu sumenye salah . ni adalah satu program UK , di mana sape2 yang nak jadi chartered accountant ( akauntan bertauliah) mereka haruslah memiliki sijil ACCA ni .



" ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants) is the global body for professional accountants. It aim to offer business-relevant, first-choice qualifications to people of application, ability and ambition around the world who seek a rewarding career in accountancy, finance and management.

It supports our 140,000 members and 404,000 students throughout their careers, providing services through a network of 83 offices and active centres. Their global infrastructure means that exams and support are delivered - and reputation and influence developed - at a local level, directly benefiting stakeholders wherever they are based, or plan to move to, in pursuit of new career opportunities. Our focus is on professional values, ethics, and governance, and we deliver value-added services through 57 global accountancy partnerships, working closely with multinational and small entities to promote global standards and support.

We use our expertise and experience to work with governments, donor agencies and professional bodies such as the International Federation of Accountants (IFAC) to develop the global accountancy profession and to advance the public interest.

Our reputation is grounded in over 100 years of providing world-class accounting and finance qualifications. We champion opportunity, innovation, diversity, integrity and accountability. By promoting our global standards, and supporting our members wherever they work, we aim to meet the current and future needs of international business.

ACCA understands the real issues facing small businesses as 63,000 of our members work in SMEs or small partnerships worldwide. ACCA's theme for 2009-2010 is Accountants for Business. This theme emphasises the important roles accountants play in both the private and public sectors, promoting their role as advocates of sound business practices, champions of sustainable business development and identifiers of value drivers which lead to high-performing organisations. "

haaa . ni saya sertakan summary meaning bagi course ni . saya harap kawan - kawan faham la . hehe . nak lagi faham , layari laman rasmi ACCA GLOBAL FOR PROFESSIONAL ACCOUNTANTS 

oke. dekat Malaysia , x banyak universiti yang menawarkan course ni . even , IPTA hanya lah UiTM SHAH ALAM yang menawarkan . kalau yang IPTS tu banyak la . KPTM , SUNWAY UNIVERSITY , INSTITUT BAITULMAL dan lain2 lagi .

sebelum ni , saya dapat dua tawaran belajar bagi course ni , UITM & KPTM KL .  kalau UiTM saya dapat pinjaman PTPTN , then KPTM saya dapat pinjaman MARA . oke, why i choose UiTM ? sounds like KPTM is more better because i got MARA . sebelum saya pilih betul2 UiTM ni , saya ada buat research n tanya senior yang duk kat UiTM. which one is more better . they said UiTM . kalau tanya reason , banyak gak . 1st , UiTM dah ada 1st prize global winner . salah seorangnya ialah saudara Khalid Kamarulzaman Graduan Terbaik ACCA . 

sidang media bersama EN Khalid Kamarulzaman

satu lagi . kalau amik CAT dekat UiTM , kita boleh habiskan dengan cepat coz duration for CAT just 2 sem ( a year ) then , kita boleh terus amik ACCA .  kalau dekat IPTS lain ,, semuanya 3 sem (1.5 years) . boleh habiskan dengan cepat siket . boleh graduated cepat . hehe . (ingat senang ke course ni weh ??! haaha ) . selain tu , sistem pembelajaran dekat UiTM lagi best ! . pensyarah kat sana pon not bad . dah la UiTM ni dah banyak dapat pengisytirafan . sebut je PROFESSIONAL COURSE dekat UiTM , hampir semua tahu . hehe.  (bangga jap) .

BANGUNAN SULTAN ABDUL AZIZ SHAH UITM SHAH ALAM
nii la fakulti saya . dekat Bangunan Sultan Abdul Aziz Shah . level 14 ialah level for professional body . hehe.  kami duk kat atas sekaliii .. lenguhh nak naik taw . paling bengang kalau awal pagi , lif stuck . errrrrrr -__- haha

oke . ni laa serba sedikit mengenai course yang saya amik dekat UiTM ni . memandangkan ramai sangat tak faham pasal course ni . anyway , kalau ada soalan nak tanya lebih lanjut , just leave your comment ya . sebab saya tak tahu nak terangkan macamana lagi . hehe . mengharapkan pada soalan korang semua . :D