SELAMAT DATANG KE BLOG OFFICIAL FATIN NURBAZILAH

Saturday, 27 April 2013

INTERVIEW CAT ACCA

assalamualaikum .. 

tersangat lah lama saya x update blog ni . sibuk dengan pelbagai aktiviti kat UiTM ni . dengan trial yang baru je abis ari ni . err . boleh tahan lah soalan dia. ada susah n ada yang boleh jawab . :) hope lulus la untuk trial ni . aminn  . 

oke. memandangkan banyak sangat adik2 tanya pasal interview untuk CAT-ACCA ni, terdetik la hati sy nak post entry pasal interview ni . serba sedikit tips dan flow interview yang boleh sy kongsikan :-

 ETIKA PEMAKAIAN

ketika menghadiri sesuatu interview , aspek pemakaian adalah persepsi pertama bagi panel interview kepada calon . oleh itu, sangat penting untuk kita menjaga etika pemakaian kerana ianya mencerminkan peribadi kita. :D .

bagi perempuan : 
baju kurung adalah baju yang paling sesuai untuk dipakai time interview cat-acca ni, baju yg lain selain baju kurung or kebaya, saya tak begitu sarankan lah. (baju kurung lawa n manis apa ... hehe) . then, perlu diingatkan bahawa, warna baju kurung tersebut tidaklah terlalu terang dan baju yang dipakai tidak terlalu menjolok mata dan seksi . pastikan memakai kasut yang bertutup n bertumit sedikit.


bagi lelaki : 
kalau untuk lelaki pula , saya sarankan pakai baju kemeja bewarna cerah dan berseluar slack bewarna gelap  beserta tali leher . perkara yang DILARANG! tolonglah jangan pakai seluar jeans n tshirt bereher bulat. ini akan menjatuhka imej anda.


ok. selesai first thing that really important untuk masuk interview ni . seterusnya , saya ingin menceritakan tentang flows time interview cat ni . 

biasanya, event interview ni start pukul 8 pagi . so , kalau boleh, tolonglah datang awal sikit . mana taw masa tu nak naik lif penuh . haha . always like this kalau ada kelas awal pukul 8pg. lift stuck giler. ok . then , bila dah kumpul dekat tempat nak interview tu , eh , sebelum lupa, interview biasanya dijalankan kat level 14. dimana , di situ lah kelas - kelas untuk pelajar professional.

1st , kita akan dipanggil untuk masuk ke dalam satu dewan untuk buat ESSAY . hihi. jangan takut . soalan mudah je. xtaw la kalau nanti dia ubah soalan pulak . haha . 

SOALAN: WHY DO YOU CHOOSE CAT-ACCA AND NOT DIPLOMA OR MATRIC. (macam ni la kalau x silap aku soalan dia. haha. yang pasti ye tnye pasal cat-acca. )

JAWAPAN: buat research sendiri . fahamkan betol2 tentang program ni . x taw overall pasal course ni pon , at least tahu la cat ni apa.

next , pihak pengurusan akan cakap "siapa yang siap dulu , boleh interview cepat" haha . time ni semangat nak karang cepat2 essay tu. then , keje kite tunggu turn untuk di-interview kan . soalan yang selalu saya terima dari adik2 yang dipanggil untuk interview ni, "akak , diorang tanye soalan apa?" haha . soalan tak sama la adik. semua depends pada panel. ada kawan saya sorang tu, langsung dia tak tanya n sebut pasal cat. tapi ,, sy ada tanya member2 lain yang kena interview. setelah menganalisa semua soalan2 yang dorang kena , sy bagi contoh soalan la kat bawah ni .

soalan :
1. please introduce yourself
2. what do you know about cat ?
3. where do you know about cat ?
4. why you choose taking cat in uitm compared with others uni ?

(ni jelaa yang saya ingat . yang lain atas nasib korang la . hehe)


lastly , all the best yang akan amik interview tu ye . :D






Wednesday, 9 January 2013

100% PURE COLLAGEN MARINE (100% IBU COLLAGEN ASLI)TERBUKTI DAPAT MEMBAIKPULIH STRUKTUR KULIT DENGAN CEPAT DAN BERKESAN

IBU COLLAGEN /RUMPAI LAUT/PURE MARINE COLLAGEN /SEA BIRD NEST @  DIKENALI SARANG BURUNG LAUT OLEH MASYARAKAT CINA


assalamualaikum .. 

hai . emtry kali ni lebih cakap pasal bisnes dan kecantikan . "PURE COLLAGEN MARINE" sudah kerap didengari dari bibir - bibir masyarakat hari ini . ini lah HOT item buat masa sekarang . sedia kita maklum , pelbagai jenis produk yang berasaskan collagen dijual dalam pelbagai bentuk iaitu minuman , makanan , pil , dan sebagainya . harga pula ada mencecah RM100++ . wanita dan kecantikan memang tidak boleh dipisahkan . biarlah muka tak lawa , asal kulit lawa . haa . wanita memang sanggup menghabiskan wang semata2 untuk kecantikan . tapi ,, kalau ada yang collagen yang asli + harga MURAHHHH ,, why not tak pilih yang asli ? ini dia , PURE MARINE COLLAGEN ! terhangat dipasaran kini . stok cepat sangat habis . 100% pure @ asli , bersumberkan rumpai laut, tiada bahan pengawet dan campuran bahan kimia yang berbahaya , dan paling penting , HALAL ! tiada side effect yang teruk melainkan kulit putih , licin dan sihat . :)


Rumpai Laut Gred A ini adalah rumpai laut berkualiti tinggi dari Semporna, Sabah dan telahpun digunakan dalam industri kosmetik, skincare, makanan ringan dan lain-lain. Ia telah dikeringkan terlebih dahulu dan siap sedia digunakan sebagai terapi kesihatan dan kecantikan dalaman dan luaran. Produk yang sangat diperlukan dan dikehendaki oleh orang ramai terutamanya wanita yang mementingkan penampilan tubuh dan dalaman yang terbaik dalam pasaran ketika ini. ikuti Rancangan NONA di TV3 pada 20 Mei 2012 lalu , spesis rumpai laut ini adalah KEEMPAT TERBAIK DIDUNIA . :)









yang ni semua dah diiklankan melalui media . tv3 , berita harian , The Star dan macam2 lagi laa . 

************************************************************
 Keistimewaan Pure Marine Collagen: 

Nilai2 nutrisi kolagen ni 10x ganda lebih tinggi dari sirip ikan yu (satu mangkuk kecil RM 300) 

Khasiatnya sama dengan sarang burung layang2 (RM 400 hingga ribuan ringgit) 

24% kolagen ni bersamaan 2 keping sarang burung layang2 

Kalsium 37 yang lebih tinggi daripada hati ikan PH bernilai 7.6 

****************************************************************

Kebaikan Kolagen Asli 

  • -Melaraskan BERAT BADAN dan HORMON, 
  • -peningkatan PAYUDARA 
  • -Anti-bakteria, 
  • -membuang TOKSIN 
  • -Menghilangkan SEMBELIT 
  • -Mengurangkan tekanan darah tinggi dan hypotension 
  • -MENCANTIKKAN KULIT, 
  • -MELICIN dan MENEGANGKAN kulit serta PAYUDARA (anti penuaan) 
  • -Memulihara sel-sel kulit mati (JERAWAT) 
  • -Menormalkan fungsi kelenjar tiroid 
  • -Memperbaiki masalah KULIT dan RAMBUT, 
  • -mengurangkan KEDUTAN, TEMPAT HITAM, SELULIT DAN JERAWAT 
  • -Membantu meningkatkan METABOLISME 
  • -Meningkatkan fungsi stomatch 
  • -Membantu menghapuskan nefritis, Artritis, basal 
  • -Menguatkan saluran darah, meningkatkan penyakit sendi, kecacatan kolagen, darah
  • badan dan purpura haemorrhagica 
  • -Meningkatkan PEREDARAN DARAH, dingin dan mencegah sakit bahu 
  • -Berkesan bagi orang-orang yang telah sarcoma atau TUMOR SLIM UP abdomen dan
  • PUNGGUNG anda, melembutkan kulit dan mengurangkan sakit pinggang 
  • -Mencegah ANEMIA Mengisi rawan antara sendi, menguatkan tulang, sinews dan ligamen serta lebih rendah sakit belakang dan sebagainya ...
********************************************************************

CARA PENYEDIAAN:


  • Basuh kolagen mentah, ramas2 seperti basuh beras 5-6 kali 
  • Rendam kolagen mentah yang telah dibasuh semalaman 
  • Buang air rendaman tadi dan basuh sekali lagi 5-6 kali; toskan 
  • Campur dengan 2.5 liter air kosong ke dalam periuk untuk direbus 
  • Masak dengan api yang perlahan dalam 30-45 minit. Kacau sehingga hancur. Boleh juga dicampurkan dengan gula batu atau ginseng * tp kalo nak buat masker jgn campo apa2 lah..
  • Biarkan ia sejuk sebelum diletakkan ke dalam bekas dan disimpan dalam peti ais 


*****************************************************************************************************
CARA MAKAN:


  • Waktu terbaik ambil semasa perut kosong (selepas bangun tidur – sebelum sarapan & sebelum masuk tidur) 
  • Ambil 3 sudu besar dan masukkan ke dalam gelas - lebih elok dimakan begitu saja tp ada rasa laut sikit…kalo nak campo dlm air pon boleh ala2 nata de coco gitu..mcm jelly 
  • Sebelum mkn  tu baca Bismillah & Selawat =) 
  • Jika masak kolagen tanpa mencampurkan dengan gula batu atau ginseng, boleh juga dijadikan sebagai masker 
  • Satu bekas tu boleh makan untuk 4 minggu..collagen ni tahan lama sebab ianya anti bakteria.







*****************************************************************************************************

TESTIMONI PURE MARINE COLLAGEN






****************************************************************************************************
FEEDBACK PENGGUNA PURE MARINE COLLAGEN















ATTENTION !! UNTUK TEMPAHAN , SILA HUBUNGI SAYA MELALUI

add FB and PM me . 

EMAIL : steady_gurlz29@yahoo.com.my

SMS : 0136215127 (BAZILAH)
0139835711 (NORMALA)

HARGA YANG BERPATUTAN DIBERIKAN . HARGA LAGI MURAH JIKA BELI SECARA BORONG . :)


SEM 2 BERMULA !

assalamualaikum . :)

hai kawan2 . dah lama tak update post kat sini . hehe . pada tahun 2013 ni ,, ni lah post yang pertama yang aku akan post . 



oke . dalam entry ni , aku akan menceritakan serba sedikit tentang course cat-acca bagi sem ni . oraitt .. ?

pada 5 jan baru - baru ni , aku bertolak ke shah alam dengan bas The onexpress . haa . 
meh sini aku nak promote siket pasal bas ni . memang syorkk la the onexpress ni . dah lah seat dia lebih besar , seat VIP .. kalau nak suruh aku compare ngan sani xpress , aku lebih suka onexpress ni . hehe . selain tu , dia ada sediakan selimut per seat . haa . dalam bas tu memang seriously sejuk . oke apa dia provide kan terus selimut . kan3 ?? hehe .

oke2 . dah cakap pasal bas . promote je kerjanya . hehe . oke. ari selasa adalah hari pentaftaran bagi pelajar professional cat-acca uitm shah alam . dan ,, aku dah masuk sem 2 ! yeahh . hehe . pada sem ni , subjek yang perlu aku ambil ada 4 subjek , iaitu
FFA - CBE
FMA - CBE
FTX - PAPER BASED
FFM - PAPER BASED

awal2 sebelum 1 jan 2013 , kitorang kena bayar acca fees sebanyak $79 pound sterling . dalam rm300+ macam tu lah .

untuk sem 2 ni , jadual belajar kita boleh aturkan sendiri . hari daftar tu , memang aku pening sikit la . susah juga kalau lambat2 . kelas full , kena atur balik . errrrrrrr -_- .

oke la . nak cerita pasal daftar hari tu je sebenarnya . ni dah melalut macam-macam pula . hehe . oke . lusa dah nak start kelas , nanti ba update pasal overview pasal subjek2 yang akan belajar dalam sem ni . :)

Saturday, 15 December 2012

FATIMAH SYARHA

assalamualaikum . 

hai sahabat . :) saya nak tanya siket la . siapa kat sini mengenali Fatimah Syarha ? mungkin ada yang kenal dan mungkin jugak ada yang tak mengenali beliau . 

pertama kali saya mengenali beliau ialah melalui kawan baik saya sendiri , Siti Hazirah a.k.a. Mctop . hehe . time tu awal tahun 2012 , saya kapel ngan sorang mamat ni . hehe . then , saya putus dengan dia sebab xde pape perasaan dah . ntah . nothing feel bab2 kapel ni sebenarnya . saja menggatal nak cuba kapel , hehe . then , saya cerita la dekat Mctop ni . dia pom membebel kat saya n bg ceramah persis sorang ustakzah . dia pon promote la satu buku ni . yang bertajuk PEMILIK CINTAKU SELEPAS ALLAH DAN RASUL , penulis FATIMAH SYARHA.

pemilik cintaku setelah Allah dan Rasul
ini lah novel islamik yang pertama yang pernah saya baca . sebelum ni novel cinta je . hehe . memang larho .. haha . novel ini sedikit sebanyak membuka minda saya tentang cinta . apa itu cinta ? kita lebih faham tentang cinta antara lelaki ajnabi . cinta yang remaja faham ialah ber "couple" . dalam novel ini , beliau lebih menawarkan cinta Allah yang no 1 . selain itu , novel ini menceritakan kisah hidup beliau sendiri dari zaman bujang sehingga lah di alam perkahwinan . sangat ISLAMIK ! saya harap sahabat - sahabat sekalian ambil lah peluang sekali membaca novel islamik seperti ini . 

FATIMAH SYARHA BERSAMA SUAMI DR FARHAN HADI
yang paling best yang pernah saya ikut tentang forum CAFE CINTA . Fatimah Syarha - CARA SEORANG MUSLIMAH MENGENALI BAKAL SUAMI


oke. boleh layari blog beliau sendiri SEBARKAN BAHAGIA

sekian . terima kasih . :)

Thursday, 13 December 2012

RELEASE TENSION !! :DD

Assalamualaikum w.b.t

Haii .. kalau entry sebelum ni , asyik pasal belajar je ,, haa . entry yang ni saya nak buat pasal enjoy2 pulak . release tension !! hehe . ni semua sebab tekanan yang dialami oleh students CAT-ACCA yang baru je abis final exam . 

oke . saya n da geng , (mira che rameli , sakinah , hidayah n dayang) dah lama planing nak pergi satu tempat . bulan September lagi kot . semangat gila ! kami plan , abis je final exam , terus melencong ke BERJAYA TIMES SQUARE THEME PARK !! haha . saya suka gila tempat ni . sebab boleh main , menjerit n sebagainyalah . sape2 yang belum pernah pergi ,, cuba lah try pergi skali . (yang ada takut gayat , lemah semangat , tak digalakkan . sekian . hehe) 


saya asal dari Terengganu .jauuh di sana . 1st time kenal TS (Times Square) dari sape ekk .. hehe .( tiba2 lupa) . memang dah tanam azam ni hah .. nak pergi main . haha . tuttt3 ,, alhamdulillah dapat UiTM Shah Alam . hehe . apa lagi ,, tiada halangan lagi untuk aku enjoy n pergi mainn!! hehe . nak cakap suka nye pergi TS ni ,, untuk sem ni saja , dah dua kali pergi . uiissshh . membazir betul la Bazilah !

oke . dah2 membebel je aku ni kan .. hehe . dalam entry ni ,, saya akan sertakan banyak gambar . ngee . kenangan kott .. mana boleh lupakan . tengok gamba jelaa . :D

yeaahh . akhirnya , kami tiba di BERJAYA TIMES SQUARES ! :D


kak lovely (myra) , mcr (mira che rameli) n saya ! ^_^

jangan lepaskan . posing sepuasnya . hehe

daaaaa .. sape nak join ?! jom la naikk sama2 . besst!!

smile . :)) suka hati dapat main . :D

DUBU DUBU wif sakinah . hehe . nampak lawa je background , terus snap pic . hehe :D

naik esklator sempat lagi posing taw .. hehe

sakinah dengan lagak diva nye . hakktuiih! haha

kak lovely n me . :D

saya jumpa this cute kid LOL . naik tren budak sama2 . haha. nampak x matured gile aku .  asal leh enjoy ! =P

sakinah n kak emy . :D

ta chia hao . wo shi fatin nurbazilah . :D (hentam je ayat ni )

hidayah posing maut tuhh . :D
 hehe . setakat ni je saya boleh post gamba lam entry ni . kalu tak penuh dengan gambar jelaa blog ni kan . haha . anyway ,, mana - mana student baru UiTM nak taw jalan dari UiTM ke TS ni ,, saya bg taw jalan mudah . :D

rapid U80 (dari sek 2 ) -> turun di KL Sentral . 
naik monorel -> turun ke Stesen Imbi . 

harap jangan sesat . oke . kbaiii . gembira leh share kenangan manis kami bersama . :D


Wednesday, 12 December 2012

FINAL EXAM WEEK

Assalamualaikum w.b.t

Pada 23 November baru - baru ni , bermulalah minggu yang paling mendebarkan !! hehe . sori , ni baru boleh publish entry pasal exam week . memang course CAT ACCA ni bukan mudah . kalau tanya senior- senior pon , memang dia akan cakap , course ni sangat tough . so , be prepared . dont play - play yee . hehe . 

oke . untuk sem 1 ni , saya ada 4 paper . haa . for your information , nak amik exam ni bukan free taw ! kami kena bayar ! arggghh . mahal pulak tu .. untunglaaaa sape yang kaya + dapat MARA . huhuhu . 4 jenis paper iaitu FA2 (Mantaining Financial Records) , MA1 (Management Information) , MA2 ( Managing Costs And Finances) n lastly , the killer , FAB (Foundation In Business) . 

untuk sem 1 , kita kena bayar yuran kepada ACCA untuk jadi members . 70 pound sterling x silap . wuwww .. yuran biasa baru . then exam papers , FA2, MA1, MA2 = RM235 , FAB = RM300 . yang kejam pulak , asal fail je kena bayar . asal bayar je fail . haha . kalau fail kena bayar dengan harga paper asal . rekod dari batch - batch lain ,, subjek FAB la paling ramai yang fail . (termaksud batch aku . hehe :D) 

reaksi - reaksi muka kitorang time jawab final exam mengikut subjek . haha
credited by Muhamad Firdaus
hehe . oke . even member - member saya pun ramai yang fail bagi subjek FAB ni hah . bayar lagi RM300 . kalau fail lagi , bayar lagi RM300 . memang perggh laa.. :(

macam - macam ragam member kat sini study . ada yang sanggup tak tido 2 malam berturut - turut termaksud hari exam . (yang ni memang giler studi . jangan berani ikut bagi yang tak biasa) , ada yang boleh rilek layan muvee pada minggu exam ni ( hehe . ni aku LOL . stresss !!!) , ada yang jenis menggelabah gila nak study . exam apatah lagi . huhu . -__-

oke , selama seminggu lebih kami ada exam , ni laa keputusan saya ! hehe

result CBE (Computer Based Examination) . i got email from ACCA . :D
yeahhh ! ALHAMDULILLAHH ... tak sangka boleh lulus semua paper untuk sem ni . semua nya atas keizinan Allah SWT . berakhirnya final exam sem 1 ,, berakhirlah jugak untuk sem 1 ni . bye2 sem 1 .. n almost welcome sem 2 . ^_^